Писма до себе си | Ако вдъхновението не те намира – намери го ти

Вдъхновението не идва само!

Иначе речено – не идва момент, в който вдъхновението ни връхлита внезапно както си седим и след това преобръщаме живота си на 180 градуса. Или по-точно – идва такъв момент, но той никога не идва от нищото. 

Винаги трябва първо някак да размътим водите и да пораздвижим нещичко тук там, за да се случи това “връхлитане”. Понякога това се случва извън нас а друг път вътре в нас. Но без някаква промяна няма как да дойде и вдъхновението.

Сигурна съм, че след време ще имам малко по-различни идеи или може би ще имам повече и по-интересни предложения. Но към момента предлагам няколко начина, с които ние можем да намерим вдъхновението, когато се нуждаем най-силно от него:

1. Потърси вдъхновение (“А какво си мислиш, че правя!?!” ще кажете)

Буквално! Звучи много просто, но човек винаги е малко объркан от къде да започне. Амиии започни от нещо, което ти е интересно. Потърси в интернет или се заговори с приятел, за нещо, което е разчовъркало любопитството ти. Виж как изглежда, намери информация. Ако търсиш вдъхновение за конкретно нещо – потърси подобни неща в интернет. Намери други хора, които го правят за да можеш малко да им се повъзхищаваш. Ако нещото, което се стремиш да правиш е творческо – още повече трябва да ровиш и да гледаш колкото се може повече визуални материали! Това безспорно ще те развълнува и ще те накара да искаш да правиш твоето си нещо на секундата!

2. Действай!

Не се чуди много много какво ще правиш! Просто прави… нещо! Липсата на вдъхновение може да бъде сковаваща. Искаш да правиш нещо, нооо в момента баш не искаш да го правиш… пък има други неща за правене ама това първото ти е по-приоритетно и затова трябва да се самонакараш… ама накрая от чудене и кумене – нищо не си направил. Не знам дали само аз съм така, но се опитвам истински да инкрустирам тази истина в главата си! 

Когато действаме и правим нещо – каквото и да било чувстваме, че се движим напред. А и не само се чувстваме – реално си се движим! Ето няколко причини, поради които вярвам, че е по-добре да си направил нещо, отколкото нищо.

  • свършил си някоя друга работа – дори и да е маловажна, това ти освобождава време в бъдещето да правиш твоето си нещо!
  • това, че си посвършил нещо и си излезнал от сковаването, ти повдига самочувствието, което е добра предпоставка да те навести и вдъхновение
  • дори и да правиш нещото което искаш по глупав начин, пак е по-добре отколкото да не го правиш

3. Просто започни!

Няма значение от къде ще започнеш. Няма значение да е хубаво. Взимаш и почваш – това е! Апетита идва с яденето а вдъхновението трябва да те срещне докато работиш. Дори и по най-глупав начин да правиш нещо, това може да ти донесе невероятни идеи и да те вдъхнови както перфектно изпълнение никога не би могло.

Приятно вдъхновяване ни пожелавам!

Share:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *