Практика – Няма друг начин да станем добри в нещо!

Преди време каквото и да правех – шиене, плетене, видео, упражнения – ужасно много се отчайвах като нещо не ми се получаваше. Чувството да се вълнуваш ужасно много за един проект и след няколко часа работа да остановиш, че нещо си объркал, не си улучил размера или пък тялото ти не се справя на мен лично ми действаше много отказващо!

Може да ви прозвучи странно, но чак съвсем наскоро истински осмислих факта, че за да станеш по-добър чисто и просто трябва да го практикуваш.

Разбира се, знаех теорията за това, че за да развиваш умения трябва да практикуваш, учиш, тренираш и т.н. Но сякаш никога не подхождах с търпение към себе си и с осъзнаване, че е ОК когато не стане веднага. И най-вече, че всъшност ако искам да стане трябва да не спирам да го правя!

Стойка на предмишница (armstand)
Част от практиката ми за стойка на предмишница (armstand)

Ами съвсем естествено, е че ако шиеш нещо за 3-ти път в живота си няма да стане супер идеално от първия път! Нямаш окото, практиката и опита да улучиш размера. Нормално е ако не си правил стойка на ръце да не можеш да я направиш или задържиш от 3-тия или 4-тия път!

За това този пост е напомняне, към всеки един който захваща нещо ново – включително и към самата мен!

Първо: Търпение към себе си! Не – никой не се е родил научен (тези дето го казват не си измислят) и е абсолютно ОК да има известно време, в което да гледаш като жаба и да се чудиш как по-напредналите правят така добре еди-какво-си.

Второ: Ако наистина ти е интересно, приятно и искаш да правиш нещо по някаква причина, просто не спирай! Ако се отчайваш, че нещо не се получава – ще се получи! Няма как да не се получи ако продължаваш да го правиш!

Трето: Благодари на себе си за това, което си успял да направиш в крайна сметка! От известно време насам наистина се старая вместо да се самокритикувам, че крайния резултат не е очаквания – да си благодаря за свършената работа и да осъзная, че тази работа не е отишла на вятъра. Тя ще ми донесе опит, донесла ми е вече някаква наслада в процеса и ми е показала как НЕ се правят нещата!

А утре – опитваш пак!

Изплетено на една кука коте с издължени крака и ръце, розово боди и чорапки. На тефтер е изобразена подобна фигурка - но зайче.
Първо планирах да е зайче, но в процеса ми се видя по-симпатично като котенце! С времето се надявам, че ще ми се получи по-добре планирането :)
Share:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *