3 причини да пазаруваме по-малко и по-разумно

Все по-често си задавам въпроса как бих могла да пригодя гардероба си така, че хем да ми дава всичко от което имам нужда, хем да бъде по-качествен и приятен за носене по-дълго време.

Всички понякога изпадаме в едно от тези 2 състояния:

  • „Нямам какво да облека“ / „В нищо не се чувствам добре“
  • „Тая блузка е много хубава ама ѝ мина модата“

Извода, до който изненадващо стигнах е по-малко НО по-обмислено пазаруване.

Ето причините:

1. Ще има какво да носим

Много е парадоксално, наистина… Но замислете се. Идва разпродажба, виждаме някаква рокличка, която е kind of cute. Мерим я и що годе се харесваме с нея. Намалена е с 20%, 30%, 50%… пък и е от тоя тренд сега дето е много готин! Грехота е да не си я купиш. Прибираме се, мерим я и виждаме, че може би не е чак толкова яка ама можем да си я носим като излизаме в парка примерно, не е лоша пък и беше намалена. Решаваме, че ще излизаме някъде и в гардероба ни има още 3-4 такива роклички, които що годе ни харесват, но мерейки всяка една от тях някак не получаваме това, което търсим.

Розова феерична рокля с къдри около врата, раменете и полата.
Розовата рокличка, която по непонятни за мен причини на всяко обличане става сякаш все по-къса. (Аз не пораствам, това е сигурно)

Та в този ред на мисли… Ако наистина сме помислили преди да купим, ако сме потърсили, мерили и разглеждали повече… Ако си намерим нещо, което наистина да ни хареса. Нещо, което да ни носи наслада и вътрешен комфорт при носене. Няма ли да ни е много по-лесно всъшност да намерим какво да носим като отворим гардеробите си?

2. Ще имаме повече свободно място и по-малко фрустрация от хаоса

Това е много в тон с философията на минимализма, но хаоса и големия избор всъшност ни натоварват много повече отколкото си мислим! /Което ме навежда на мисълта, че гардероба ми се нуждае от сериозно почистваме, пречистване и преподреждане/

Потник с висока яка, завързващ се около врата. Пола от тюл разкрояваща се до коленете. Бели сникърси
Първия и последен аутфит, който мерих за сватбата на приятели <3 влюбих се от пръв поглед!

Разбира се всичко това освен с пазаруването на по-малко вещи е обвързано и с премахването на някои от тях. Премахвайки нещата, които нито ни носят радост, нито са ни полезни и пазарувайки по-малко и обмислено ще се озовавем с един гардероб, който като отворим да изпитваме тиха радост! (Мари Кондо inspired)

3. Ще създаваме по-малко боклук

И накрая но не на последно място – планетата ни! Дори и да приемем, че НЯМА проблем в това да произвеждаме тонове и тонове боклук ежедневно както твърдят върлите опоненти на идеята за по-екологичния живот. Дори да приемем, че няма да има последстия от всичко това… Наистина ли смятаме, че ще ни харесва да живеем на планета зарината в боклук?

Снимка в гръб. Червен потник с открит гръб и тъмно-син панталон стесняващ се към глезените.
Първото ми посещение в Sassa Bjorg – е много хубаво беше! <3

По-лесно е да не се замисляме какво се случва след като изхвърлим нещо, било то дреха, бутилка или друго. Но ако не зависи това от всеки един от нас – то от кого зависи? Ние сме потребителите. Ние определяме на кой ще си дадем парите, в какво ще инвестираме и колко често ще го правим. Ние всички заедно движим колелото. И не бива да подценяваме силата на нашите лични решения в това колело. Всяко решение е от значение!

Share:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *