Бижу за врат (Изработка)

hbz-the-list-choker-gettyimages-491509358

Здравейте, приятели,

Дойде време да споделя с вас първото си изделие, като идеята ми е всеки от вас да може да го изработи, ако пожелае. Докато обработвах снимките установих, че не съм направила достатъчно снимки на различните процеси, но ще се постарая да съм по-подробна за следващ път. :) Ако някой от вас има някакви въпроси, да не се колебае и да ми пише на: pishetemi@petrina.eu или във Facebook

За това бижу се вдъхнових от новата тенденция за така наречените Choker necklace, повече за тях вижте в тази статия на Harper`s Bazaar.

Моята интерпретация е подходяща и за изработка на гривна в същия стил. Дантелата е от плат, лентички можете да намерите във всяка кинкалерия, а ако някой се интересува от точно тези мъниста, мога да ви споделя къде точно да намерите на лично съобщение :)

ИЗРАБОТКА

DSC_3594

МАТЕРИАЛИ

 • Дантела плат (от магазин за платове); Може и дантела на лента от някоя кинкалерия
 • Сатенена лента – широка около 2.5 см
 • Кадифена лента – широка около 0.7 см
 • Карфици
 • Ножици – използвам голяма за плата и лентите и малка за конците и по-фините неща
 • Катарама за закопчаване – от кинкалерията
 • Бял и черен конец
 • Игла за шиене
 • Метър – може да се оправите и без него, просто измерете с конец необходимата дължина, изрежете го и после мерете другите неща с конеца.
 • Украси – моите са метални придаващи много интересен краен ефект. Може да се използват всевъзможни мъниста, перли и други. Може и да не се слагат никакви украси, ако желаете нещо по-семпло.

ПРИГОТОВЛЕНИЯ

Пригответе необходимите материали, измерете желаната дължина и изрежете вътрешната, външната лента и дантелата в този размер. Не забравяйте да сметнете прибавките за шев и за закопчаване. За дантелата това важи и за широчината – нея измерете като 2 пъти широчината на вътрешната лента + прибавки за шев.

 

DSC_3595 DSC_3609 DSC_3612 DSC_3617

 

Дантелата се подгъва по дължина, така че лицевата страна да остане отвътре и се обшива – както е показано по-долу. След като се обшие по цялата дължина, дантелата се обръща, така че шева да остане от вътрешната страна. Вътрешната лентичка се вкарва в зашитата дантела с помощта на безопасна игла.

 

DSC_3621 DSC_3622 DSC_3626 DSC_3629

 

Следваща стъпка е зашиването на външната кадифена лентичка – зашила съм я само отгоре по страничното кантче където няма кадифени власинки. Ако минете директно отгоре върху лентата с конеца, ще се вижда много. Това е момента и да подгънете и зашиете краищата.

Накрая идва ред на катарамата и украсите. Катарамата се зашива за единия край (помислете, кой край бихте желали да е това, ако имате някакви съображения като тоалет, прическа или друго) като дупчицата за езичето се изрязва внимателно с малка ножичка. Същото важи и за дупчицата за закопчаване, която по желание можете да обшиете с конец за да не се разнищва.

Украсите се разпределят като разстояние и подредба по собствено осмотрение. Нямам снимка но след като ги разпределих по дължината на бижуто поставих карфици вместо тях, за да индикират къде ще бъдат зашити в последствие.

 

DSC_3641DSC_3603 DSC_3646

 

КРАЕН РЕЗУЛТАТ

 

DSC_3648 DSC_3651 DSC_3653 DSC_3654 DSC_3663 DSC_3677

 

Share:

4 Comments

  • petrina
   Автор
   24/01/2016 / 16:06

   ахаххаха :D Сигурна съм, че можеш! Ще помагам с каквото мога :) А и искам да отбележа, че пишеш прекрасно! :)

  • petrina
   Автор
   21/02/2016 / 01:48

   Thank you Jerry!!! <3 I am very happy you like it!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *