Основи на плетенето или как да си оплетем шал (ВИДЕО)

 

DSC_4206

 

Здравейте всички :)

Както обещах в миналия си пост за шала, днес ще се опитам да предам най-основните неща в плетенето с помощта на видео и малко съвети.

Надявам се, че ще съм достатъчно изчерпателна, но ако има нещо неясно и на някой му е интересно, моля ви пишете ми на pishetemi@petrina.eu :) Готова съм да отговарям на всякакви въпроси!

Та… повечето неща, които знам за плетенето съм научила от майка ми. За първи път ми показа как да плета, когато бях на 6 но истината е, че не му улових веднага цаката и година по-късно се върнах при нея за втори урок по плетачество, който мина по-добре :D Повече термини и подробности за плетенето научих в университета, и искам от сега да се извиня на преподавателите си, ако случайно съм объркала нещо по-долу!

Бих казала, че ако желаете да си изплетете нещо, първата крачка би била да си изберете прежда:

Какъв цвят, колко да е дебела, дали да е по-космата или по-гладка и т.н. всичко това си е въпрос на предпочитание.

DSC_3718

 

Следващият много важен момент е избора на игли. Колкото по-дебели са иглите, толкова по-рехава и свободна ще стане плетката. По принцип, колко дебели игли да се използват с определена прежда е написано на етикета на преждата. Освен това винаги можете да се посъветвате с продавачите в магазина, те винаги знаят. На тази прежда беше написано да се използват игли с дебелина от 8 до 12 (Диаметър на иглата). За целта на моят шал обаче дори с игли 12 плетката ставаше много стегната и за това съм използвала 15-ки (дървените на снимката)

 

DSC_37071

 

Третата стъпка разбира се е избора на плетка. Днес ще ви покажа 2 основни плетки, с които се плетат повечето шалове.

Гладка еднолицева плетка

 

Гладка двулицева плетка

с която е оплетен шалът ми. Тази плетка се нарича още – „ластик“

 

Съвети:

 • Независимо от вида на плетката, особено ако плетете шал, плетете последната бримка от реда като опакова и винаги пропускайте първата бримка на всеки ред. По този начин крайчетата се получават по-гладки и красиви.

 • Не стягайте много бримките, хем ще ви заболят ръцете, хем става по-бавно.

 • Забавлявайте се :)

 

Share:

3 Comments

  • petrina
   Автор
   22/02/2016 / 19:05

   Thank you, Emma! I am happy you liked it :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *