Има ли „сега“ в модата?

В последно време успявам да наблюдавам повече от това, което се случва в модния свят и не мога да не се запитам – Има ли сегашно време в модата?

През септември месец тази година всички световни марки и дизайнери представиха колекциите си за Пролет/Лято 2016 – това е момента в, който повечето хора повдигат вежди и питат  „Не е ли рано?“. Ами не! Трябва да се изработят всички тези необхватно много изделия в необхватно много бройки за целия свят, за да може на пролет да залеят магазините ни с всички „Must have“, „Trending“, „Statement“ изделия.

Дизайнерите в настоящия момент вече показват своите pre-fall 2016 колекции, и всичко показано в Пролет/Лято вече е … ами старо!

Очeвидно е че модата има много ясно минало (особено преди 90-те), както и ясно бъдеще… знаем какво ще се случи след година от сега! Но кога е „СЕГА“?

Има множество неща които се случват „СЕГА“ в модата, ама наистина буквално сега и в този момент – в момента в живо време се представят колекциите pre-fall 2016, Модерно е да използваш пуловер вместо шал (заинтригувана съм), всички носят поло и блузи със смъкнати рамене, модерно е да си направиш ноктите с релеф от  плетка от пуловер и така нататък и така нататък…

Но времето зависи и от пространството, всичко това се случва толкова далеч от мен, че донякъде не е истина. А може би и за тези, които са там не е?

Вероятно много пъти сте чували от кой ли не, че модата в България върви с поне година назад. Ами по-добре! Струва ми се, че по-този начин поне успяваме да я усетим и да видим нещо… Чуждестранните модни фигури взимат една тендинция, снимат се с нея по няколко пъти за да отчетат присъствието й, и продължават към следващото мега голямо и мега модерно нещо. И така тази „тенденция“ се превръща в прашинка във времето, която 2 месеца по-късно изчезва безследно като чифт джапанки в черна дупка и единствено доказателство за съществуването й са instagram акаунтите на няколко модни звезди.

Излиза, че да „следиш модата“ е като да гониш влак, който винаги е на 3 крачки пред теб (метафоричните влакове, си имат метафорични крачки) и е естествено много по-бърз, отколкото можеш да си представиш, ама все пак го гониш, защото нещо в модата понякога успява да спре дъха ти и да разтупти съцето ти и търсенето на това „нещо“ те вълнува.

Модата е и като едно огромно, живо, дишащо пространство, в което всеки един има правото да съществува ако пожелае. Но ако отида да „съществувам“ в пространството на модата за да имам своето „сега“ ще остане ли нещо от мен?

Според вас има ли „сега“ в модата? Заслужава ли си дори да опитваш да гониш влака?

 

 

Share:

2 Comments

 1. 09/05/2016 / 06:24

  I really liked your article.Really looking forward to read more. Want more. Mandap

  • petrina
   Автор
   26/05/2016 / 14:06

   I am very very happy you liked it will! Thank you :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *