Завръщане в бъдещето

През 1937, английският автор, критик, куратор и моден историк Джеймс Лавър дефинира елементарна и основна схема, за това как тенденциите еволюират. Според закона на Лавър, когато една тенденция е на мода, тя е елегантна, точна и на място. Една година по-рано тя е дръзка и предизвикателна. 20 години по-късно тенденцията се превръща в нелепа. А 50 години е времето необходимо за една тенденция да се завърне на мода.

In 1937, the English author, critic, curator and fashion historian James Laver drew up a rudimentary timeline of how trends evolve. According to Laver’s Law, when a trend is in fashion, it is ‘smart.’ One year before this it is ‘daring.’ And 20 years later, it becomes ‘ridiculous.’ 50 years, Laver said, was how long it took for a trend to begin to creep back into style.

Намерих този откъс от сайт който следя за бизнеса на модата http://www.businessoffashion.com

Този закон днес не е актуален, защото вече всичко се случва толкова бързо в модата, че 50 години са като цяла вечност, по време на която преминаваме през милиони стилове и трендове. Това е тема, която човърка по мозъка ми не за първи път… Вижте тук: http://www.petrina.eu/sega/

Едно е вярно обаче! Колелото се върти и модата се повтаря. Разглеждайки по различните сайтове, блогове и списания, открих 4 неща, които правят своето завръщане в бъдещето и то много по-рано от 50 години от излизането им. Нещата са на майка ми и с повечето от тях сме си връстници. Някои са класически, други с ретро звучане (независимо от модата) вижте сами:

Очилата

В архивите на дома открих 2 чифта очила, които правят уникално модно присъствие, и страхотен аксесоар! И двата са ми огромни, което ме навежда на мисълта, че преди 20-тина години, са били на почит истински големите очила – не сега! :D

DSC_9876
DSC_9901
DSC_9877
DSC_9874
DSC_9895
DSC_9899

Мрежичката

Чантата за пазаруване тип мрежичка, с каквато сме виждали бабите ни да пазаруват хляб и олио в стъклени бутилки, прави едно много плахо и елегантно завръщане. Срещам я къде ли не, и ми се струва, че тепърва ще я срещаме повече. В pinterest може да намерите туториали как да си направите такава, а в блоговете, как да я носите. Ето малко вдъхновение:

http://www.portablepackage.com/2015/08/classics-3.html

Fishing for compliments

DSC_9909
DSC_9912
DSC_9911

 

Пръстенът

Този пръстен е едно от любимите ми съкровища! Мама си го е купила преди 33 години. Ценен ми е защото е от майка ми + е на 33 години + е красив и стилен! Не мога да твърдя, че е нещо модерно, или актуално, но пък ми се струва, че никога няма да бъде немодерен или неактуален, може би просто ще има едно ретро излъчване, което не дразни.

DSC_9928DSC_9931

Сакото

Това сако през изминалата есен ми се превърна в неразделен спътник, а се очертава същото да се случи и през пролетта. Има минималистична и елегантна линия, красив цвят и носи точното количество топлина за преходните сезони. Освен това е с модерен силует (късичките пелплум силуети си отминаха за жалост, и въпреки, че блузата ми точно в този пост е такава може би ще си я опаковам добре и след 20 години ще и се радвам с ново око)

 

DSC_9936
DSC_9938
DSC_9952
DSC_9947
DSC_9986

 

Чантата, която не е на над 20 години, но изглежда така, и много исках да спомена!

 

Любимата ми чанта! Мисля, че модела е мъжки (заради което брат ми казваше, че остава да си взема чука и мултицета в нея и да си ходя на работа) но на кой му пука? Кожена, структурирана и много много удобна!

 

DSC_0008DSC_989007-1

Като финал искам да спомена, че няма значение дали нещо е старо, или е модерно. Дали е мъжко, или женско… Ако ви носи щастие носете го :) животът е твърде кратък, за да се обличаме според вижданията на другите!

Share:

3 Comments

 1. A
  23/03/2016 / 13:37

  Nice blog!
  Let’s flw each other!
  Flw me and tell about this so I could flw back!
  xx
  mooreann.blogspot.com

  • petrina
   Автор
   26/05/2016 / 14:05

   Thanks for stopping by! You have a wonderful blog!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *